top zon
fotolijn

Spel Advies

De praktijkbegeleider van jouw groep bewaakt naast de kwaliteit van de stafleden, ook de kwaliteit van het spel dat in de groep wordt gespeeld. De spelkwaliteit in de groep zorgt er voor dat de kinderen naast een leuk spel, ook inhoudelijk spelenderwijs leren. Dat gebeurd door de doorlopende leerlijn die door alle speltakken heen loopt.

De praktijkcoaches en trainers van de regio kunnen een groep adviseren om de kwaliteit van hun spel te vergroten, te verbeteren. Dat kan tijdens de kwalificatie gesprekken, maar ook tijdens een training van Regio ZON of zelfs tijdens een training op maat in de groep.

Spelkwaliteit training

Regio ZON doet ook mee aan een landelijke training Spelkwaliteit. Deze wordt ergens in de regio gegeven door SN. Deze training omvat enkele bijeenkomsten voor praktijkbegeleiders, groepsbestuur, regiobestuur en regio-organisatoren.  
Alle groepen die mee doen maken tijdens de training een plan om de spelkwaliteit van hun groep te verbeteren en krijgen een spel om daarna met de speltakteams van hun groep de spelkwaliteit dit verder onder de loep te nemen.

Wil je speladvies? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Praktijkcoach

Aan elke scouting groep binnen Regio ZON is een Praktijkcoach gekoppeld.
Heb je voor jouw Praktijkcoach een vraag over trainingen, kwalificaties of de Scouting Academy?
Stuur dan een mail met de naam van jouw groep, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Colinda Joukema of Ruben Hurenkamp zal dan zo snel mogelijk met jou contact opnemen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Kampkwalificatie

Op kamp gaan, vraagt meer specifieke kennis en vaardigheden van leidinggevenden dan een normale opkomst en daarom is er een aparte kwalificatie 'Op kamp'. Er zijn twee varianten van deze kwalificatie voor leidinggevende, afhankelijk van de speltak waaraan je leiding geeft en er is er een voor Roverscouts jeugdleden:

  • De kwalificatie Op kamp - Logeren en bivak - Bevers en Welpen
  • De kwalificatie Op kamp - Kamperen en expeditie - Scouts en Explorers
  • De kwalificatie Op kamp - Roverscouts

Voor deze kwalificaties zijn er kwalificatiekaarten. In de toelichting bij de kwalificatiekaart kun je precies lezen hoe je de kwalificaties kunt halen en hoe de kaarten werken. Deze kun je downloaden op de site van Scouting Nederland. Hier staan altijd de meest recente kwalificatiekaarten.

Training ‘Op Kamp’

Naast de ervaring die je opdoet op het ondernemen van een kamp met de jeugdleden is er ook een training. Dit is het Kampevent, deze wordt jaarlijks georganiseerd in Mook begin juni. Tijdens dit kamp leer je allerlei zaken omtrent het organiseren van kamp. De training is modulair en je kan zelf je programma van dit weekend samenstellen. Modules die aanbod komen zijn oa waar let je op als je een kamp locatie zoekt, werken in thema, koken voor grote groepen, koken voor slechte eters, maar ook koken met insecten en op kamp met kinderen die het ons erg lastig kunnen maken, route technieken etc.

 

Kwalificeren ‘Op Kamp’

Als je alle competentie behaald hebt van de kwalificatiekaart ‘Op kamp’, dan kan de praktijkbegeleider je kwalificatie aanvragen. Dit gaat via dezelfde route als van je staflid kwalificatie. Heb je je kwalificatie behaald dan reiken we jouw het insigne ‘op kamp’ uit (via je PB).

@-learning module

Het Regio ZON trainingsteam biedt op dit moment 2 e-learningmodules aan:

De kwalificatie behoorde bij deze modules behaal je op het moment dat je een voldoende haalt voor de online toets. Indien je onvoldoende scoort op de toets kan je deze eenmaal herkansen. De resultaten van de toets worden automatisch doorgestuurd naar het Trainingsteam van Regio ZON. Aan het eind van de toets komt in beeld of je geslaagd bent of niet. Het is niet mogelijk te zien welke vragen je juist of onjuist beantwoord hebt.

Tijdens het maken van de online toets mag je gebruik maken van internet en andere bronnen om je antwoorden op te zoeken. Echter is er een maximale tijd waarbinnen je de toets moet afronden, de tijd die nog beschikbaar is wordt getoond in het toetscherm. De toets moet in een keer afgerond worden, het is niet mogelijk de toets tussentijds op te slaan. Aan het begin van de toets wordt je gevraagd je gegevens in te vullen (naam, scouting groep en speltak). De toets bestaat uit multiple choice, multiple response (meerdere antwoorden mogelijk) en waar/niet waar vragen. Je moet 80% van de vragen goed beantwoorden om de toets te halen. Het is mogelijk vragen in eerste instantie over te slaan en deze later te beantwoorden, eenmaal ingevulde antwoorden kunnen niet meer gewijzigd worden.

Wij adviseren je van te voren bepaalde stof door te nemen. Hieronder staat per e-learning module de beschikbare tijd voor de toets, het aantal vragen waaruit de toetst bestaat en een tips voor leerstof die je door kunt nemen om je voor te bereiden. 

Als je de toets hebt behaald en je staflid bent van een groep uit de regio ZON, dan kennen we jou de deelkwalificatie toe voor de behaalde module. 

 

model2

Praktijkbegeleider

De praktijkbegeleider is een nieuwe belangrijke functie in de Scouting Academy. Hij/Zij is een lid van jouw scoutinggroep en begeleidt de stafleden - leiding om aan hun competentie te werken, de kwalificatie af te ronden en nieuwe competenties te leren. De praktijkbegeleider wordt door de Regio ZON Praktijkcoaches (lid van het trainingsteam) opgeleidt en begeleidt om deze rol in de groep goed uit te voeren.
Omdat het soms best een flinke taak is adviseren we groepen met meer dan 70 leden om 2 praktijkbegeleiders aan te stellen.

2x per jaar organiseren we in Regio ZON een Peerbijeenkomst, waarin we de praktijkbegeleiders op de hoogte stellen van nieuwe ontwikkelingen in de SA en PB begeleiden in zaken die ze tegen komen in hun functie zoals: motivatie en beoordelen.

Praktijkbegeleiders zijn ook welkom op de ROSA (regionale overleg scouting academy) en LOSA (landelijk overleg scouting academy). Deze worden resp. in nov en feb georganiseerd door de Scouting Academy. Als je in SOL staat ingeschreven als praktijkbegeleider krijg je daar een maand voor de activiteit een uitnodiging van via de email. Je wordt ook op de hoogte gehouden van allerlei nieuws via de Scouting Academy Nieuwsbrief.

Meer informatie of contact met praktijkcoaches via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Termen bij scouting

SA: Scouting Academy: de (nieuwe) manier van leren binnen scouting

Kwalificatiekaart: een kaart waar alle te behalen competenties op staan voor een bepaalde functie.

PB: Praktijkbegeleider; PB in je groep begeleidt stafleden om zich te gaan ontwikkelen en je te kwalificeren als staflid.

PC: Praktijkcoach; PC in de regio begeleidt de PB om zijn functie goed uit te voeren

Kwalificeren:  afronden van competenties die horen bij een kwalificatie

Peerbijeenkomt: bijeenkomst voor alle PB uit de regio om ideeën uit te wisselen

Moduletraining: een training met één onderwerp, waar je ook zelf aan de slag moet.

@-learning module: een module waarbij je zelf de kennis hebt vergaard en je laat blijken dat je die kennis beheerst

Scouting Academy

Als vrijwilliger bij Scouting vorm je een onmisbare schakel bij de persoonlijke ontwikkeling van meiden en jongens. Daarom is het belangrijk dat je je ook als vrijwilliger blijft ontwikkelen. Deze ontwikkeling staat bij Scouting Academy centraal, zodat je voldoende deskundigheid op zak hebt om jouw functie binnen Scouting te vervullen.

Wat je al kunt, hoef je met Scouting Academy niet opnieuw te leren.
Wat je leert binnen Scouting, kun je ook buiten Scouting gebruiken. Dat leren doe je op je eigen manier: het volgen van een training, stage lopen, praktijkervaring opdoen in je eigen groep of het thuis doornemen van modules.

Binnen Scouting Academy staat het ontwikkelen centraal. Ontwikkeling van jou als individu, maar ook van jouw team. En omdat elk kaderlid en elk team op een verschillend punt staan in hun ontwikkeling, is het systeem zo ingericht dat iedereen op zijn eigen niveau kan instappen.
Maatwerk dus!

Het doel van Scouting Academy is dat jij jezelf op een plezierige en efficiënte wijze kunt ontwikkelen. Je krijgt de waardering die je verdient en je kunt daadwerkelijk iets met de binnen Scouting opgedane kennis en ervaring in je studie of werk.

Scouting Academy is daarbij uitgegaan van de volgende principes:

  • Kaderlid: vrijwillig, maar niet vrijblijvend.
  • Ontwikkeling in de praktijk (minder tijdintensief).
  • Eén keer leren (binnen of buiten Scouting).
  • Doorlopend leren (je hele leven lang). 

Het hele traject ziet er als volgt uit:

model1

scouts